Joensuun Metsänkävijät

Maanantai 09.06.2008

Tiipii

Aihe: Historiatarinoita — Sergei @ 15:08

tiipii2_0002.jpgEi kai liene kummallista, että ajatukset palaavat lapsuuteen aina kun puhutaan partiosta. Sieltähän ne kumpuavat meidän vanhojen jäärien muistot, parhaiten omista kokemuksista. Niinkuin tämäkin tarina.
En tiedä oliko 40-luvun mänkijöillä jo käytössä tiipii, mutta ainakin 50-luvun alkupuolella oli. Isot pojat sitä käyttivät ja muistan , että ainakin yhtä versiota oli oma äitini ompelemassa. Voi niitä sen ajan äitejä! Kaikkea he joutuivat tekemään ja osasivat. Tiipiin tekeminen ei ollut yksinkertainen asia. Piti olla piirustukset ja tieto mistä ne saa. Joku oli lukenut kirjan nimeltä ” Sudenhampainen kaulanauha”. Kirjan on kirjoittanut Yrjö Kokko. Se kertoo pienestä partiopoikaikäisestä pojasta, joka lähtee Lappiin isänsä kanssa elämään melkein luonnon armoilla. Jokaisen partiopojan ja tietysti myös -tytön kannattaisi lukea tämä kirja. Se opettaa paljon asioita luonnosta ja eläimistä ja myöskin siitä, kuinka luonnossa voidaan tulla toimeen ilman nykyajan mukavuuksia. Se opettaa myös tekemään tiipiin.

Kuten kerroin, mänkijöillä oli tiipii vai oliko useampikin, en muista, mutta ne olivat isojen  poikien käytössä. Me nuoremmat olimme tietysti katkeria siitä, mutta vain sen aikaa kunnes keksimme, että teemme oman tiipiin. Muistelen, että Hukkasen Tapsa ja Romppasen Antti olivat pääorganisaattorit tässä projektissa, toivottavasti joku oikaisee jos muistaa paremmin kuin minä. Oleellista kuitenkin on, että tiipii tehtiin Sudenhampaisesta kaulanauhasta saadun piirustuksen ja ohjeiden mukaan. Materiaali oli lakanakangas. Joku äitihän sen ompeli, en muista kuka, tai ainakin avusti ompelemisessa. Sitten keksittiin, että lakanakangas ei pidä kovin hyvin vettä. No se pitää kyllästää. Niinpä kangas kyllästettiin jostain saatujen ohjeiden mukaan. Ja ei kun odottamaan ensimmäistä retkeä.

Kesäloma läheni ja niinkuin usein ennenkin toukokuu oli lämmin, melkein helteinen ja koulussa piti vaan käydä lauantainakin. Sitten huomattiin kalenterista, että helluntaipyhät on tulossa. Silloin tehdään ensimmäinen retki ja majoitus tulee olemaan luxus-luokkaa uudessa TIIPIISSÄ.

Reput pakattiin ja pyörät suunnattiin Louhilammen ja Hammaslammen välimaastoon. Puntarikosken tien kautta mentiin niinkuin yleensäkin kesällä. Läheltä Louhilampea löydettiin sopiva paikka tiipiille. Ensin etsittiin sopivat salot pystytystä varten ja katkottiin havuja alustoiksi. Nuotiopohja tehtiin ja kivettiin ympäri ettei tuli leviä havuihin. Ja lopulta pystytettiin tiipii. Kyllä se näytti hienolta. Tehtiin tulet ja koetettiin saada veto sopivaksi, ettei savu jäisi sisälle ja siellä voisi olla. Keitettiin teet ja syötiin ja todettiin, että kyllä tää on luxusta. Sitten joku keksi, että karpalot on hyviä talven jälkeen. Pakkanen tekee niistä makeita. Louhilammen toisessa päässä on semmonen maasto, missä kasvaa karpaloita. Lähetäänpäs katsomaan. Nuotio jäi pienellä liekillä palamaan viimeisiä henkäyksiään ja ei kun karpaloon. Ja löytyhän niitä maistiaisiksi, hyviä olivat. Aikamme herkuteltiin ja palattiin tiipiille. Pääsimme n. 50 metrin päässä olevalle mäentöyräälle, josta tiipii näkyi. Nuotio olikin aika iso. Koko tiipii oli liekeissä. Nyt tuli kiire! Piti äkkiä saada reput pois tiipiistä. Onneksi karpaloita ei ollut enempää. Ehdittiin pelastamaan reput. Yhdessä nahkahihnassa oli jo palovamma! Opittiin taas pari asiaa kantapään kautta. Se muuten onkin paras opettaja, se kantapää! Ei pidä jättää nuotiota palamaan kun poistutaan vaikkakin vain väliaikaisesti eikä varsinkaan tiipiin nuotiota ainakaan silloin kun tiipiin kangas on kyllästetty! Passiivinen unohtaminen on toiminut erittäin hyvin jos joku kysyy, että mitä te sitten kerroitte retkeltä palattuanne. Jos oikein muistan tapahtui tämä retki helluntaina 1956 tai -7.
tiipii2_0002.jpgtiipii2_0001.jpg

Tänä päivänä ei tiipiitä tarvitse tehdä lakanakankaasta. Nykyiset kankaat ovat kevyitä ja kestäviä. Oheisten kuvien kokoinen tiipii on sopiva 3:lle jopa 4:lle kaverille. Tiiviisti käärittynä mahtuu melkein taskuun eikä paina paljon. Kuten kuvasta näkyy ei runkosalkojen tarvitse välttämättä olla ihan suoria!

Sitten se tärkein asia! TIIPIIN PIIRUSTUKSET!

tiipii_2.jpg

»

Kommentoi

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla